Biovíno bílé

Přírodní bílá vína 

Sklizené hrozny je potřeba dopravit co nejrychleji ke zpracování. Zabrání se tak jejich zapaření, rozmnožení oxidačních enzymů, vyluhování chlorofylu, tříslovin a kyseliny šťavelové z nezaschlých třapin.
Hrozny se po přijetí ihned drtí na mlýnkovém odstopkovači. Rmut se nechává naležet 5 - 10 hodin, aby se uvolnily slizovité látky dužniny a usnadnilo se lisování. K zabránění rozvoje oxidačních enzymů se rmut ihned po vyrobení zasíří. Zasířením se rovněž výrazně podpoří uchování odrůdových aromatických látek, a tím odrůdovou výraznost vína. Rmut odrůd Ryzlink rýnský, Muškát moravský se nechává naležet i déle (pokud byly hrozny zdravé), je třeba jej však zasířit. Doba naležení (macerace) se řídí podle vyzrálosti hroznů a teploty rmutu...více

Filtrovat výsledky