Biovíno

Biovíno – musí být vyrobeno podle zásad ekologického zemědělství, které je kontrolované zákonem 242/2000 Sb., nařízením Rady (EHS) č. 2092/91 a prováděcím nařízením Komise EU 203/2012. Biovíno lze vyrobit pouze z hroznů vypěstovaných a sklizených z ekologicky certifikované vinice. Takové hrozny neobsahují pesticidy ani žádné další chemikálie. Výroba biovína neboli ekologického vína se následně řídí řadou přísných enologických postupů, je kladen důraz na výběr kvalitních hroznů a jejich zpracování tradičními postupy bez stabilizátorů, filtrace a šlechtěných kvasinek.

Například je zakázáno částečné zahuštění chladem, odsíření fyzikálními metodami, ošetření elektrodialýzou k zajištění stabilizace vína proti vysrážení vinného kamene, je zakázáno použití kyseliny sorbové, částečná dealkoholizace vína a ošetření katexem k zajištění stabilizace vína proti vysrážení vinného kamene. Při tepelném ošetření vína nesmí teplota překročit 70 °C. Siřičitany se nepřidávají nebo jen v minimálním kontrolovaném množství, přibližně o 30–50 mg/l méně než u konvenčních vín (max. 100 mg/l u červeného biovína a max. 150 mg/l u bílého biovína a bio rosé).

Všechna biovína vyrobená v rámci EU musí nést logo EU pro ekologickou produkci tzv. eurolist (viz níže), doplněné infomací o původu surovin. Podle našich zákonů musí být každý bioprodukt, nesoucí označení BIO či produkt ekologického zemědělství, opatřen logem s tzv. biozebrou. Jako každá biopotravina, je i biovíno náležitě certifikováno a poznáte jej podle ochranné známky a kódu příslušné kontrolní organizace: CZ-ABCERT, CZ-BIOKONT nebo CZ-KEZ.

Bioprodukt

Ošetřování bio vinice

začíná řezem na zkrácený tažeň pro větší proslunění keře a redukci úrody za účelem vyšší cukernatosti hroznů. Výživa vinice je založena na přirozené úrodnosti půdy a zapracování všeho, co v ní narostlo zpět do vinice mimo moštu (réví, ožínky, plevele a zelená hnojení). Tím lze podpořit život v půdě k maximálnímu uvolňování živin, které s účelným hospodařením s vláhou (hlavně v měsících červenec a srpen, kdy já používám černý úhor proto, aby nedošlo k zastavení růstu bobulí. V případě nedostatku ve výživě lze použít certifikovaná organická hnojiva - chlévská mrva nebo kompost. Nelze používat konvenční průmyslová hnojiva, ale pouze přirozeně minerální povahy. Vláhově konkurenční plevelné rostliny lze likvidovat pouze mechanicky, tzn. drtit, sekat, plečkovat, mulčovat a nebo nasadit motyku, protože réva potřebuje také světlo, vzduch a vodu jako základ života...

Bez cizorodých sloučenin se musí biovinař obejít i při přípravě vína. Nelze počítat s výpomocí enzymů, jež uvolňují buketní látky ze slupek hroznů, nebo stabilizátorů, které zabraňují kvašení. "Pracujeme jen s tím, co si hrozen přinese z vinohradu. Především musí víno zůstat stále živé." To však bývá i kámen úrazu. U vína proto neexistuje záruční doba, výrobce tak nutně ručí za kvalitu až do jeho konzumace. Biovíno je speciální produkt. Biovíno se plní vždy do úplně nových lahví, které jsou před plněním vystříkány sirným roztokem. Tím, že je biovíno stále živé, je proto velmi náročné na expedici a skladování. V zahraničí se biovína převážejí ve speciálních termo automobilech a v noci, protože intenzivní světlo a teplo podporuje obnovení kvasného procesu. Skladování biovína proto nelze podceňovat. Jednomu z našich odběratelů se stalo, že nevhodným uskladněním začalo znovu probíhat kvašení v lahvích přímo v regálu. Biovíno by se proto mělo skladovat v temnu a při teplotě 10-15 °C.