Degustace vína

Reklamni tabule - styl 30 léta 20.století...Aroma vína
Ačkoliv víno často voní po ovoci, nebývá to vůně hroznů. Mnohé a zdánlivě podivné popisy aroma a chutě vína lze ve skutečnosti reálně doložit: Stejné chemické látky se mohou nacházet ve víně i ve věcech, ke kterým jsou připodobňovány. Např. čokoláda je typická pro jemná červená vína plného těla: vyzrálá, uleželá s nízkou kyselostí; vanilka se pojí k vínům zrajícím v nových dubových sudech; bananové a hruškové aroma může ukazovat na levná bílá vína...

Jak si počínat při degustaci

Formální degustace by měla probíhat v neutrálním, dobře osvětleném prostředí. Aby bylo možné určit a ocenit víno, měl by hodnotitel využít své smysly v tomto pořadí: zrak, čich a chuť.

- Před degustací je vhodné si vypláchnout ústa vodou, popřípadě vypít doušek čisté vody.
- Poznamenat si dojmy z vína.
- Před degustací a během ní nic nejíst.
- Nepoužít osobní parfém: další vůně může působit rušivě

Co prozradí barva? Degustace

Odstín, intenzita a hloubka barvy může zvláště u červeného vína napovědět o použité odrůdě révy, její zralosti a stáří vína. Průzračnost je také typická: mladší víno bývá zářivější než starší. Zakalení může způsobit zvířený sediment, ale také může znamenat problém v kvalitě vína. Víno je potřeba studovat v přirozeném světle, protože umělé světlo zkresluje barvu.

Viskozita

Další pohled na povahu testovaného vína poskytne viskozita. Při pohledu na "nožku" či "slzu" stékající po stěně sklenky poté, když se sklenkou zakrouží. Víno s vysokým obsahem cukru, alkoholu nebo obou nechává výraznou stopu.

Vzhled bílého vína

Číše bílé vínoBarva bílého vína se pohybuje od bezbarvé, vodově bílé po temně zlatou, ale většinou bývá slámově žlutá a zráním tmavne. Obecně lze říci, že bledá vína pocházejí z chladnějších oblastí a tmavá z horkých. Vyjímku tvoří velmi sladká vína, a to zvláště botrytizovaná, a bílá vína zrající v dubových sudech, které mají barvu tmavší. Mladá vína mívají zelenavý odstín a nahnědlá bývají vína se zenitem.

Vodová barva
Buket a chuť vína pomohou vyloučit ostatní kandidáty. Navzdory vodové barvě lze z ostrého meniskusu určit, zda se jedná o jakostní víno. Přičemž bledá barva poukazuje nejčastěji na chladné podnebí.

Zlatožlutá
Barva ukazuje na věk nebo vysokou sladkost.

Staré zlato
Buket odkryje botrytické víno. Barva starého zlata naznačuje komlexnost a sladkost. Intenzita barvy, že jde o sladké víno.

Vzhled červeného vína
Barva červeného vína bývá od růžové, až po černou, bývá převážně dána odrůdou révy, ale ovlivňují ji další faktory, jako doba zrání nebo oblast, z níž pochází. Na rozdíl od bílého vína červené s věkem světlá: hnědší a bledší lem (bývá nejlépe patrný, drží-li se sklenička dál od očí) naznačuje vyzrálejší víno. V teplých oblastech se obvykle vyrábí víno temně zbarvené, přičemž zráním v dubových sudech ztrácí více barvy než zráním v lahvích.

Číše červeného vínaOranžově-růžová
Barva menisku je světlejší, jde o víno horší jakosti.

Cihlově-červená
Barva bez známky hnědé (bez zrání).

Téměř černá
Černá barva je téměř neprůhledná. Intenzivní barva je známkou horkého podnebí.

Jak používat čich
Aroma vína může prozradit mnohé o jeho povaze a charakteru. Při zkoumání "nosu" vína, je potřeba zakroužit vínem ve sklence a pak hluboce vdechnout - nejdůležitější je první dojem. Je vůně svěží? Jak je aroma silné? Dalo by se k něčemu připodobnit?

Ochutnávání
Při ochutnávání se doporučuje vzít do úst přiměřené množství vína. Hned jej nepolkneme. Chvíli ho převalujeme v ústech tak, aby jej pocítili všechny chuťové buňky. Dále se nadechneme přes víno, čímž se ještě zesílí uvolňování vůně. Můžeme se pokusit odhadnout obsah alkoholu, kyselin a sladkost.

Hořkost z tříslovin, se rozezná na zadní části a kořeni jazyka. Ostrost a kyselost lze zachytit po stranách jazyka. Na špičce jazyka rozeznáme sladkost.

Harmonie, síla a tělo
V ideálním případě by měly být kyseliny, alkohol, ovocná chuť a třísloviny v rovnováze. Při nedostatku kyselin je víno mdlé (ploché a krátké); naopak, je-li jich nadbytek, je ostré a hrubé. Při premíře tříslovin je víno svíravé až trpké, ale správné množství jak kyselin, tak tříslovin činí ovocnou chuť svěží a prodlužuje chuť a vůni. Vyrovnanost se může během doby měnit. Jsou-li vína těžká, mají vysoký obsah alkoholu. Tělo vypovídá o směsi alkoholu a ovocné vůně i chutě: o pocitu, který vznikne konzumací takového vína v ústech. Tělnaté víno je alkoholické a ovocné; lehké víno je suché, s nízkým obsahem alkoholu.